Om billigt flyg och billiga flygbiljetter

Här fokuserar vi på att hitta billigt flyg och billiga flygbiljetter till världens alla hörn. Ju billigare resa desto roligare start på själva äventyret.

Om billigt flyg: När man letar sista minuten, billigt flyg, billiga flygresor och flygbiljetter, s k lågprisflyg, är det viktigt att veta att priserna på flygbiljetter kan förändras på bara några timmar eller minuter. Vi ska här förklara hur marknaden fungerar och hur viktigt det är att slå till när man väl hittar en billig flygbiljett.

•  Alla letar i samma databaser 
Fakta: Flygbolagen lägger ut sina flygningar och priser i ett antal globala databaser som Amadeus, Worldspan och Sabre. Alla som säljer flygbiljetter söker i en eller flera av dessa när du letar billig flygbiljett på nätet.
Slutsats: Små variationer i t ex valutaomräkning, volymavtal, tredjepartslösningar och andra administrativa utgifter gör skillnaden mellan en billig flygbiljett, och en RIKTIGT BILLIG flygbiljett.
 
•  Få högriskbiljetter = billigare 
Fakta: Flygbolagen brukar sänka sina priser på en destination om det sålts få högriskbiljetter, d v s sådana som är ombokningsbara. Då kan bolaget öka antalet billiga biljetter och dessa blir då snabbt tillgängliga via nätet.
Slutsats: Håll ögonen öppna! Priserna kan snabbt förändras till det bättre för köparen.
 
•  Priskrig = riktigt billigt 
Fakta: Utnyttja tillfället när det utbryter priskrig på vissa destinationer. Då kan bolagen göra minusaffärer bara för att ta marknadsandelar och markera närvaro.
Slutsats: Håll ögonen öppna här också! Ofta blir det priskrig när en ny aktör dyker upp på en populär och etablerad resrutt.
 
•  Extra avgångar = billigare 
Fakta: Frigör ett antal lågprisbiljetter. Här kan det vara bra att vara snabb då dessa ofta försvinner p g a sitt låga pris.
Slutsats: Håll ögonen öppna och slå till direkt när du hittat det du söker.
 
•  Avbokning = billigare 
Fakta: Det kan dyka upp en billig flygbiljett i en sökning därför att någon har avbokat eller då någon bokat en biljett före dig men sedan avbryter bokningen i den s k bokningsstegen.
Slutsats: Sök ofta, var observant och slå till direkt när du hittat det du söker.
 
•  Kolla totalpris inkl. skatt 
Fakta: Somliga aktörer visar priset före flygskatt medan de inte exponerar totalpriset efter skatt lika mycket.
Slutsats: Var observant och titta på vad totalpriset inkluderar när du jämför priser.
 
•  Pappersbiljetter 
Fakta: Vissa vill ha en pappersbiljett och detta är förknippat med en extrakostnad som varierar mellan bolagen. Trenden går mot biljettfria flygningar och så kallad E-ticket, d v s en bekräftelse som skickas med e-post från flygbolaget vid betalning.
Slutsats: Bra att hoppa över om man vill begränsa utgifterna.
•  Om billigaste perioden 
Fakta: När man beräknar antalet stolar på respektive prisnivå (cirka tio olika nivåer) så brukar den matematiska formeln vara baserad på när affärsresenärerna flyger. I Europa är det därför billigast att resa tidigt (mycket tidigt) på morgonen, mitt på dagen, eller sent på kvällen.
 
•  Om dyrt och billigt 
Fakta: Skillnaden mellan en billig och dyr biljett är ofta två saker: det ena är något bättre service i luften, det andra är friheten att boka om om något oväntat inträffar. (Detta är främst för att ge affärsresenären en möjlighet att var flexibel vid in- och utresa.) De billigaste biljetterna är inte lika flexibla, har inte samma service – men de är MYCKET BILLIGARE!
 
•  Om skollov och helger 
Fakta: Det är ofta dåligt utbud då eftersom beläggningen är stor. Försök att gå mot strömmen och åk när andra sitter på jobbet.
 
•  Om flexibilitet 
Fakta: Man ska alltid försöka vara flexibel vad gäller en bokning. Om man undersöker närliggande dagar kan man ha tur och hitta billigare biljetter eller om man söker på andra tider. Det är oftast billigast att resa tidigt (mycket tidigt) på morgonen, mitt på dagen, eller sent på kvällen.
 
•  Stanna borta lördag och söndag 
Fakta: Det blir helt enkelt billigare då.
 
•  Glöm ”sista minuten” 
Fakta: Det är en gammal charterkvarleva. På reguljärflyg blir oftast priset högre ju närmare avresa man kommer.
 
•  Tänk på helheten 
Fakta: Stirra dig inte blind på priset utan väg in sådant som vilken tid på dygnet resan går, och vilka kostnader man kan koppla till själva transporten, t ex resa till och från flygplatser, transfer, parkeringsavgifter, övernattning p g a transfer samt matkostnader.

En kommentar till Om billigt flyg och billiga flygbiljetter

  1. EVA HYLANDER skriver:

    flyg från köpenhamn till Manila ( pris?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s